Tegsnässkidan

Friheten

Tegsnässkidan har ända sedan 1907 tillverkat handgjorda träskidor av högsta kvalitet för jakt och turåkning.

Skogen och fjället

Tegsnässkidorna består av noga utvalda trämaterial, där björk utgör den absoluta stommen. Tegsnässkidorna vill ut på äventyr, tillbaka till skogen, fjället och naturen igen. Här i friheten trivs de som bäst. Här vill de visa på känslan av att vara en del av jorden, naturen och stillheten. Skidorna tillverkas för hand och inget par är det andra likt och de räcker i generationer. Det kan inte bli mer hållbart.

Starten

Tegsnässkidans historia sträcker sig mer än 115 år bakåt i tiden och skvallrar om både kvalitet, tradition och hantverk liksom framåtanda, uppfinningsrikedom och norrländsk tjurskallighet.

Hösten 1907 var Ludvig Jonsson i Tegsnäset sysselsatt med att hugga timmer. Förtjänsten var mager och arbetet snart slut. Ludvig var en vetgirig man och ivrig tidningsläsare. Av någon anledning hade han fått tag i ett nummer av Uppsala Nya Tidning. Där fanns en annons från Karl Liljefors Krut & Sporthandel där man annonserade efter skidor av ”Västerbottensmodell”.

Han skrev till firman och erbjöd sina tjänster och fick en provorder på 10 par 8 fot (240 cm) långa skidor till ett pris av 5 kr per par. Problemet var att Ludvig aldrig hade tillverkat skidor men med hjälp av en granne så ordnade det sig. Provleveransen gick iväg, godkändes och likviden på 30 kr betalades utan knussel. Första vintern tillverkades 50 par skidor. Yxa, såg och kniv samt hyvlar av olika slag var de enda redskapen. Tillverkning av tillbehör stavar, bindningar mm hörde också till.

Tillverkningen tar fart

Efter 10 år var bagarstugan för liten som verkstad och en skidverkstad för skidtillverkningen byggdes och man antog firmanamnet L. Jonssons Skidfabrik. Tegsnässkidorna blev snabbt populära och produktionen ökade stadigt. Det var ju trots allt en kvalitetsskida med mycket goda snöegenskaper.

1941 övertogs företaget av David, Ivar och Lage Ludvigsson, alla söner till Ludvig Jonsson. Namnet ändrades till Bröderna Ludvigssons Skidfabrik AB och i början tillverkades runt 500 par skidor per år. En ny fabrik byggdes och användes fram till 1977.då verksamheten flyttade till nya lokaler och bytte namn till Tegsnässkidan AB.

Nya ägare till verksamheten

1996 tog Tomas Nilsson och Håkan Bjurén över företaget och växlade 2008 över stafettpinnen till Tomas söner Jimmy och Benny. Under senhösten 2021 inleddes en satsning för Tegsnässkidan med en ny e-handelsplats och ökat fokus på försäljning av skidor och tillhörande produkter.

Visst är du en av de som ska färdas i vinterlandskapet och visa Tegsnässkidan världen igen?