Tord Johansson, produktionschef hos Rototilt

Rototilt i Vindeln är en av världens ledande tillverkare av tiltrotatorer och använder Tegsnäs Logistics som en strategisk samarbetspartner.

– Vår tanke är att fabriken används till förädling av våra produkter men inte för lagring. I fabriken ska vi ha en buffert för vår dagliga produktion samtidigt som en partner försörjer oss med material och hanterar lagret, berättar Tord Johansson, Rototilts Produktionschef.

Samarbetet mellan Tegsnäs Group och Rototilt sträcker sig många år tillbaka. Tegsnässkidan började tillverka specialemballage åt Rototilt redan för 15 år sedan. I början av 2010-talet när Rototilt växte och blev trångbodda, förvarade Tegsnässkidan emballage och ett antal färdiga produkter för Rototilt i sin lokal på samma industriområde i Vindeln.

När Tegsnäs Group för några år sedan berättade att de skulle utveckla logistikverksamheten var Rototilt intresserade direkt.
– Vi hade då etablerat ett tredjepartslager i Umeå men såg stora fördelar med Tegnäs Logistics koncept och närhet. Det gjorde att vi flyttade lagret till deras nybyggda anläggning här i Vindeln och har sedan dess utvecklat och breddat samarbetet, berättar Tord Johansson.

Dagliga leveranser

Idag lagerhåller och hanterar Tegsnäs Logistics både komponenter, satser och färdiga produkter. Rototilt avropar material utifrån sitt dagliga produktionsbehov och får regelbundna leveranser en gång om dagen.

– Materialförsörjningen fungerar precis som den ska. Vi lär oss hela tiden hur vi avropar på bästa sätt så vi varken tar hem för mycket eller för lite material. Vi har bra kommunikation med Tegsnäs Logistics och ett bra systemstöd vilket gör att vi slipper extra handpåläggning och det är A och O, säger Tord.

Närmare 1000 pallar

Tack vare samarbetet med Tegsnäs Logistics frigör Rototilt yta i fabriken som de i stället kan använda till värdeskapande åtgärder.
– Vi hanterar idag mellan 700 och 900 pallar åt Rototilt vilket motsvarar en produktionsyta i deras fabrik på cirka 400 kvadratmeter samt arbetsinsatser, berättar Emil Lundgren, platschef hos Tegsnäs Logistics.

– För oss hade det inte varit möjligt att stå med den lagerytan idag. Alternativet hade varit att begränsa produktionen eller bygga nytt. I stället kan vi ägna ytan åt exempelvis fler bearbetningsmaskiner eller monteringsplatser, förklarar Tord.

Världens bästa tillverkare med minimalt lager

I framtiden tror Tord Johansson att konceptet kommer att utvecklas ytterligare.
– Jag tror att vi kommer att hantera lagret externt i en ännu högre utsträckning. Vi har en produktflora som växer och vi får allt fler artiklar.

– Ska vi vara världens bästa fabrik för tillverkning av tiltrotatorer och maskinfästen är det för att vi har en bra materialförsörjning, inte att vi lagrar material själva. Tegsnäs Logistics är bra för oss, betonar Tord.

(Bild från Rototilt/EdelPhoto)

Fler referenser

Emballaget är första anblicken för kunden

Indexator Rotator Systems AB i Vindeln köper sedan flera år specialemballage, halvpallar och lagerhotellstjänster av Tegsnäs Emballage. Emballaget fyller en viktig funktion.

Läs mer
Indexator emballage - Tegsnäs Emballage

Smartare och säkrare transporter för Ålö

Ålö i Brännland utanför Umeå är en av världens ledande tillverkare av frontlastare och en av Tegsnäs Emballages kunder. Varje dag skickas produkter från Ålö över hela världen med emballage som tillverkats i Vindeln eller Tegsnäset.

Läs mer
Per Gustafsson Ålö Quicke